Mit várhatsz ezen az oldalon?

A tojásdíszítés lehetőségei kimeríthetetlenek. Én legszívesebben a hagyományoknál maradok. Leírok mindent szép sorjában, amit erről tudok. Ha közben eszembe jut valami dekorációs ötlet vagy egy jó recept, azt is megosztom veled! Aratás idején szalmát gyűjtünk, aratódíszt fonunk, szalmacsillagot készítünk - eláll karácsonyig! Azután mézest sütünk. Közben, ha ráérünk varrunk ezt-azt, gyöngyöt fűzünk.

Érdekel? Tarts velem!

2011. július 15., péntek

Ez bizony elég unalmas munka lesz...

Itt a begyűjtött kincs! Nekem szerencsém van, a férjem hozott nekem szalmát. Szép hosszú szálú. csak a kalásza bólint egy kicsit.... Hátha áztatáskor kiegyenesedik!

 Ezzel még lesz egy kis munkánk, mire alkotni lehet belőle. Meg kell tisztítani. Nem ördöngösség, de leírom, hátha nem tudod...
Előbb elmesélem velem hogyan is történt ez.
Szerintem már több mint 10 éve volt, mikor valahol megláttam egy hirdetést amely szalmatábort propagált Törökszentmiklóson. Zs. barátnőmet is rábeszéltem, a munkahelyünkről is elengedtek péntekről, úgyhogy elmentünk. Időben odaértünk, elintéztük az adminisztrációt és alig vártuk, hogy mi is odaülhessünk az asztalhoz, valami gyönyörűséget készítsünk. Nos, lelombozott bennünket a vezető, mert azt mondta: válasszatok egy-egy köteg szalmát, és tisztítsátok meg! Választottunk... Na de mit csináljunk vele? Nézelődtünk, de csak mi voltunk ilyen teljesen kezdők, hát megkértünk egy kedves hölgyet, ugyan mondja már meg mit is kell csinálnunk! Nem tudnám leírni, hogy mi volt az arcán, de rendezte vonásait, és megmutatta, elmondta hogyan szortírozzuk stb. 
Nos most én is elmondom, megmutatom neked!
A cél az, hogy a szalmaszálon levő levélkék a szemétbe kerüljenek, és az "ízeket" elválasztó csomókat is kivágjuk, szemétbe dobjuk.
A csomó alatt is és felette is elvágjuk a szalmát:
Ezután a felső szálról már le tudjuk húzni a levélkét. 

 Csomó és levélke a szemétbe, a szalma a megfelelő csoportba.

A tiszta szalmát legalább kétfelé kell válogatnunk: Egyik csoportba a kalász alatti íz kerül, mert ebből tudunk majd fonni. A másik csoportba pedig a többi. Ezeket is lehet még csoportosítani vastagság szerint. Erre a célra én levágott műanyagflakonokat használok.
Akkor nosza! Essünk túl rajta! Keresek egy hűvösebb zugot...

1 megjegyzés:

  1. Nos azt hiszem, ehhez nem lenne türelmem, de remélem, hogy hamarosan láthatom ahogy alkotsz belőle!:)

    VálaszTörlés