Mit várhatsz ezen az oldalon?

A tojásdíszítés lehetőségei kimeríthetetlenek. Én legszívesebben a hagyományoknál maradok. Leírok mindent szép sorjában, amit erről tudok. Ha közben eszembe jut valami dekorációs ötlet vagy egy jó recept, azt is megosztom veled! Aratás idején szalmát gyűjtünk, aratódíszt fonunk, szalmacsillagot készítünk - eláll karácsonyig! Azután mézest sütünk. Közben, ha ráérünk varrunk ezt-azt, gyöngyöt fűzünk.

Érdekel? Tarts velem!

2012. április 5., csütörtök

Itt az idő!


Kedves olvasó! Itt az idő, hogy te is hozzáfogj a tojásfestéshez! Van kifújt tojásod? Ha nincs, keményre főtt tojást is díszíthetsz, csak arra ügyelj, hogy ekkor természetes festőlevet használj (hagymahéj főzete)!
Van írókád? Ha nincs - készíts, vagy egy illatmécses és egy gyufaszál is megteszi. 
Az illatmécses tálkájába viaszt teszel, alágyújtasz, és mikor már jó meleg,  belemártod a gyufa "fás" végét és pettyet vagy egy határozott mozdulattal szép csepp formát hagysz a tojáson. Ismét mártasz, ismét pettyentesz...
Gyönyörű gömöri mintákat írhatsz vele. Nézd, milyen szép Ujváry Mária gömöri tojásíró munkája! (Praktika, 2008)
vagy csak pettyezd ki, és dörzsöld be aranyporral! Festéküzletben (MLT BT) kapható.
Hagyomány szerint "nagypénteken", vagy vasárnap délután készítették a lányok-asszonyok a hímes tojást. A először a tévedt utas mintát írták meg. Ez egyetlen kanyargós vonallal körbeírt tojás, ahol a vonal sok-sok kanyar után visszatér a kiinduláshoz. Így két felületre osztották a tojást. Az egyiket "kipetyegették", a másik homogén marad.

(Szerinted, van jelképes üzenete? Gondolj bele! Természetesen van!) Voltak vidékek, ahol nem volt szabad megszólalni eközben, máshol imát mormoltak írása közben. Legtöbbször ezt a tojást összetörték, mert rontást hozó „kártojásnak” tekintették.
Az írókát fogd "marokra", és hüvelyk ujjaddal támaszd meg a kezed a tojáson! Először az osztóköröket írd meg, majd figyeld meg a minta szerkezetét, és egyedi részletenként haladj tovább!
 

A festéshez is van néhány jótanácsom...

A hímes tojások mintái kivétel nélkül üzenetet, jelentéstartalmat hordoztak. Ma már nem ismerjük minden minta jelentését, de az ismert jelentésű mintákat igyekszünk tudatosítani. Ha van kedved, válogass a következő minták közül a locsolkodóknak szánt tojásokhoz!

Jó munkát, és alkotói örömet kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése