Mit várhatsz ezen az oldalon?

A tojásdíszítés lehetőségei kimeríthetetlenek. Én legszívesebben a hagyományoknál maradok. Leírok mindent szép sorjában, amit erről tudok. Ha közben eszembe jut valami dekorációs ötlet vagy egy jó recept, azt is megosztom veled! Aratás idején szalmát gyűjtünk, aratódíszt fonunk, szalmacsillagot készítünk - eláll karácsonyig! Azután mézest sütünk. Közben, ha ráérünk varrunk ezt-azt, gyöngyöt fűzünk.

Érdekel? Tarts velem!

2011. február 19., szombat

Kezdhetünk tojást írni!

Van kukónk, van írókánk remélem te is megírtad a tévedtutas tojást! Nem? Ja, nem mondtam hogy kerül a minta a tojásra? Már mondom is!
Forró viaszt viszünk fel a tojás héjára, ez védi meg a héjat a festéktől, vagy savtól - attól függően, hogy színes tojást szeretnénk, vagy metszettet. Fontos, hogy forró legyen, mert különben a szép minták ott fognak lebegni a festőlé tetején. Leválnak a tojásról.
Több lehetőség van: egyik, hogy lapos konzervdobozban melegítjük a viaszt (méhviaszt vagy parafingyertyát), a másik, hogy meggyújtunk egy vastagabb gyertyát, és a láng mellett megolvadt viaszba mártjuk a gicát. Most az utóbbit mutatom:



Nem csak a fotó kedvéért van ilyen közel a tojás! Nem szabad elhűlnie a viasznak "út közben"! Rásegíthetsz, ha a bemártott csövecskét egy pillanatra a lángba tartod és így rajzolsz a tojásra!
Nem könnyű a domború felületre szabályos mintát írni! Pont megfelel a tévedtutas minta gyakorlásnak is! A gicát nem úgy fogjuk mint a ceruzát! A négy ujjunk hajlatába fogjuk, és a hüvelykujjunkkal kitámasztjuk a kezünket a tojáshoz. A vonalat magunktól elfelé húzzuk. Nézd:

Próbáld meg!
Legközelebb a festőlé készítésének titkaiba avatlak be!
Jó munkát!

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szupi a látvány!de úgy káromkodsz...:-)
    gica....Csináld csak csináld!puszi

    VálaszTörlés
  2. Olvasd el a kettővel ezelőtti bejegyzésemet, ott találod a gica készítésének módját!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik a blogod!

    Azt hiszem édesanyám most fogja abszolút feladni, ő már a temperás-fogpiszkálós tojásfestésnél elvesztette a fonalat. XD

    Jó, hogy időben megtaláltalak, húsvétig csak belejövök...! :)))

    VálaszTörlés