Nem tudod mi az a kukó? Az üres tojáshéjat így is nevezik. A
hímes tojást régen úgy készítették, hogy a tojást keményre főzték, erre írták,
karcolták később pingálták a mintát. Ha sokáig el akarod tartani, akkor fél
órát főzd! Ha teljesen ép marad a tojás héja, akkor egy év múlva teljesen
összeszárad benne a tojás, kopog a héjban, ha megrázzuk. Ha azonban megreped,
akkor nagyon büdös lesz, ki kell dobni! Ha már energiát és munkát fektetünk
bele, akkor ezt nem kockáztatjuk általában. Ezért gyűjtöm egész évben a szép
kemény héjú tojás héját.
Ilyet
biztosan minden anyuka készített már a gyerekének óvodába, iskolába. Hátha nem
tudja mindenki a praktikákat, leírom én hogyan szoktam kilyukasztani a tojást.
Ha csak elkezdjük tűvel, hegyes késsel kocogtatni, akkor sugarasan reped a
tojás héja.
Én leteszek a pultra egy darab dörzspapírt (ismertebb nevén
smirglit), a tojást megmosom -ennek is van fortélya-, megszárítom és a
"végére" állítom. Lazán elkezdem csiszolni. Mikor elvékonyodott a tojás
héja, a másik oldalon is lecsiszolom.
Ekkor veszem elő a hegyes hústűt vagy kést, és szépen kibillentem a hártyavékony héjat.
Így szép kerek lyukat kapunk. Igaz, hogy lesz egy miliméternyi
kerete, de repedni biztosan nem fog, hacsak össze nem roppantjuk a nagy
igyekezetben! Ez is előfordult már...
Ezután átszúrunk egy hústűt vagy fogpiszkálót a tojáson, hogy
átszakítsuk a sárgáját is. Most már könnyedén kifújhatjuk a tojás tartalmát egy
tálba.
Már csak ki kell mosni! Egy akkora tálkába, amiben elmerül a
tojás (vagy a tojások) jó meleg vizet engedünk, teszünk bele mosogatószert, és
belenyomjuk a tojást/tojásokat. Hagyjuk hogy a lyukakon belemenjen a víz, és
lesüllyedjen! 5-10 perc múlva kiengedjük a tojásból a vizet, és kiszárítjuk.
Így már bátran eltehetjük hónapokra, évekre is!
Gyűjtögess szorgalmasan, mert ha rákapsz a tojásírás ízére,
megunja a család a rántottát! :-)
Kedves Katyi!! Imádom az ötleteidet!! Én is a kis hegyes késemmel döfködtem szegény tojást, és bizony nem lett ilyen szép kis lyuk rajta. Minden évben elhatározom, hogy januártól kezdve, csak kifújva és nem feltörve fogom a tojásokat felhasználni, aztán persze így húsvét előtt meg rádöbbenek, hogy már megint nem készültem fel a tojásfestésre.
VálaszTörlés