Mit várhatsz ezen az oldalon?

A tojásdíszítés lehetőségei kimeríthetetlenek. Én legszívesebben a hagyományoknál maradok. Leírok mindent szép sorjában, amit erről tudok. Ha közben eszembe jut valami dekorációs ötlet vagy egy jó recept, azt is megosztom veled! Aratás idején szalmát gyűjtünk, aratódíszt fonunk, szalmacsillagot készítünk - eláll karácsonyig! Azután mézest sütünk. Közben, ha ráérünk varrunk ezt-azt, gyöngyöt fűzünk.

Érdekel? Tarts velem!

2011. február 5., szombat

Kukó gyűjtése

Nem tudod mi az a kukó? Az üres tojáshéjat így is nevezik. A hímes tojást régen úgy készítették, hogy a tojást keményre főzték, erre írták, karcolták később pingálták a mintát. Ha sokáig el akarod tartani, akkor fél órát főzd! Ha teljesen ép marad a tojás héja, akkor egy év múlva teljesen összeszárad benne a tojás, kopog a héjban, ha megrázzuk. Ha azonban megreped, akkor nagyon büdös lesz, ki kell dobni! Ha már energiát és munkát fektetünk bele, akkor ezt nem kockáztatjuk általában. Ezért gyűjtöm egész évben a szép kemény héjú tojás héját.
Ilyet biztosan minden anyuka készített már a gyerekének óvodába, iskolába. Hátha nem tudja mindenki a praktikákat, leírom én hogyan szoktam kilyukasztani a tojást. Ha csak elkezdjük tűvel, hegyes késsel kocogtatni, akkor sugarasan reped a tojás héja.


Én leteszek a pultra egy darab dörzspapírt (ismertebb nevén smirglit), a tojást megmosom -ennek is van fortélya-, megszárítom és a "végére" állítom. Lazán elkezdem csiszolni. Mikor elvékonyodott a tojás héja, a másik oldalon is lecsiszolom. 


Ekkor veszem elő a hegyes hústűt vagy kést, és szépen kibillentem a hártyavékony héjat.

Így szép kerek lyukat kapunk. Igaz, hogy lesz egy miliméternyi kerete, de repedni biztosan nem fog, hacsak össze nem roppantjuk a nagy igyekezetben! Ez is előfordult már...
Ezután átszúrunk egy hústűt vagy fogpiszkálót a tojáson, hogy átszakítsuk a sárgáját is. Most már könnyedén kifújhatjuk a tojás tartalmát egy tálba.
Már csak ki kell mosni! Egy akkora tálkába, amiben elmerül a tojás (vagy a tojások) jó meleg vizet engedünk, teszünk bele mosogatószert, és belenyomjuk a tojást/tojásokat. Hagyjuk hogy a lyukakon belemenjen a víz, és lesüllyedjen! 5-10 perc múlva kiengedjük a tojásból a vizet, és kiszárítjuk. Így már bátran eltehetjük hónapokra, évekre is!
Gyűjtögess szorgalmasan, mert ha rákapsz a tojásírás ízére, megunja a család a rántottát! :-)

1 megjegyzés:

  1. Kedves Katyi!! Imádom az ötleteidet!! Én is a kis hegyes késemmel döfködtem szegény tojást, és bizony nem lett ilyen szép kis lyuk rajta. Minden évben elhatározom, hogy januártól kezdve, csak kifújva és nem feltörve fogom a tojásokat felhasználni, aztán persze így húsvét előtt meg rádöbbenek, hogy már megint nem készültem fel a tojásfestésre.

    VálaszTörlés