Mit várhatsz ezen az oldalon?

A tojásdíszítés lehetőségei kimeríthetetlenek. Én legszívesebben a hagyományoknál maradok. Leírok mindent szép sorjában, amit erről tudok. Ha közben eszembe jut valami dekorációs ötlet vagy egy jó recept, azt is megosztom veled! Aratás idején szalmát gyűjtünk, aratódíszt fonunk, szalmacsillagot készítünk - eláll karácsonyig! Azután mézest sütünk. Közben, ha ráérünk varrunk ezt-azt, gyöngyöt fűzünk.

Érdekel? Tarts velem!

2011. október 7., péntek

Ismét tojás


Hiába, ez az el nem múló szerelem… Hűséges típus vagyok (ebben is…)
Kb 2-3 hete levelet kaptam. Feladó: Tojás Kézműves Nemzetközi Művészeti Egyesület – Siófok Izgatottan bontom a levelet: jelentkezési lap a IX. Nemzetközi Tojásfesztiválra! Ohhh de jó lenne! Minden évben kapok meghívást, de idáig még mindig úgy alakult, hogy nem tudtam elmenni. Félve kérdeztem meg a férjem, hogy lenne-e kedve eljönni velem? Én vásároznék, ő sétálna, pihenne, keresne egy fedett uszodát a közelben vagy ilyesmi. Szerencsére pont tele volt a tartalék hócipője is a robottal, és igent mondott! Azonnal elkezdtem szervezni: szállást foglaltam, elküldtem a jelentkezési lapot, a részvételi díjat – így már nem lehet visszakozni! Viszont alig van tojásom, úgyhogy neki kellett állnom tojásolni.
Tyúktojások még csak vannak, de áttört libatojásom nagyon kevés. Sőt felbátorodva a TV-ben hallott beharangozótól, hogy „még faragott tojások is lesznek”, elkezdtem megmunkálni a féltve őrzött strucc tojásomat is!
Ha már azt ígértem, hogy mindent megmutatok, elkezdtem fotózni az áttört libatojás készítésének fázisait.
Először a kifújt, kimosott libatojást én megforgatom pár percig sósavban, és leöblítem vízzel. Ezt a műveletet nagy tételben szoktam végezni kint a teraszon, mert klórgáz is fejlődik közben. Ilyenkor kb 80-100 tojást lemaratok, kiszárítom, és mehetnek a dobozba! Ezután már évekig eltarthatók.
A míves része ezután következik: pont úgy, mint az írott tojásnál ezt a tojást is megírom írókával, forró viasszal. Természetesen a mintakincs itt más! Zárt vonalak szükségesek, mert csak akkor marad egyben a tojás a lyukakkal együtt. Én fehér hímzések mintái alapján tervezem a tojásmintákat. Csongrád megyei, turai, boldogi lyukhímzésekből és kalocsai madeira mintákból tervezek.
Ez a zsűrizett mintám, amit egy kalocsai madeira mintából terveztem. Ilyen, mikor először megírom. 
Ezután egy viaszcseppel eltömítem az egyik oldalon levő lyukat, és feltöltöm a tojást vízzel.

(Az a legjobb, ha sikerül pont félig tölteni, mert akkor csak lebeg, sőt forog magától az ecetben.) Szárazra törülöm, hogy tapadjon rá a viasz, és a másik lyukat is „befoltozom” egy viaszcseppel. 
Ezután mehet a 20 %-os ecetbe.
Tapintással érzékelhetjük, mikor jó. Ezt jól el kell találni, mert ha nem maródik meg eléggé, akkor nem lesz szép plasztikus a minta, ha pedig benne felejtjük, akkor elmarja az ecet, és mehet a kukába...




4 megjegyzés:

  1. Elképesztően gyönyörű! Ámulok és bámulok ... :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Katyi! Ahol én lakom csak 5 %-os ecetet lehet venni. Azzal is próbálkozhatom?? Csak tovább kell benne lennie??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbálkozz vele, de szerintem nagyon türelmesnek kell lenned. Azt már meg sem kérdezem, hogy esetleg sósavat lehet-e kapni... Azzal gyorsabban menne, de azt csak teraszon, szabadban javaslom, mert klórgáz fejlődik a reakció során!

      Törlés
  3. Hát a sósav beszerzése sem egyszerű. Abból is csak 50 % van. A sósavas fürdő tulajdonképpen miért kell??

    VálaszTörlés