Mit várhatsz ezen az oldalon?

A tojásdíszítés lehetőségei kimeríthetetlenek. Én legszívesebben a hagyományoknál maradok. Leírok mindent szép sorjában, amit erről tudok. Ha közben eszembe jut valami dekorációs ötlet vagy egy jó recept, azt is megosztom veled! Aratás idején szalmát gyűjtünk, aratódíszt fonunk, szalmacsillagot készítünk - eláll karácsonyig! Azután mézest sütünk. Közben, ha ráérünk varrunk ezt-azt, gyöngyöt fűzünk.

Érdekel? Tarts velem!

2011. október 18., kedd

Mert megígértem...

Tegnap érkeztünk haza Siófokról, a Tojás Fesztiválról. Az élménybeszámolót a következő bejegyzésben olvashatod, mert most eleget kell tennem egy sokaknak tett ígéretemnek. Befejezem az áttört tojás készítésének leírását.
Nos, ott tartottunk, hogy első maratással készen vagyunk. A tojásunk kellően plasztikus, de nem maródott szét a felület sehol.
Éles tapétavágó késsel leválasztjuk a végéről a viaszcseppeket, és kiengedjük belőle a vizet. Hagyjuk teljesen kiszáradni! Ezután következik a legunalmasabb, és a legnagyobb figyelmet igénylő munka: az egész tojás felületét befedjük viasszal, csak azt hagyjuk ki, ahol a lyukakat szeretnénk látni! Egyetlen tűhegynyi rés sem maradhat, mert ott bizony elkezd dolgozni az ecet, és ott is lyukas lesz, ahol nem szeretnénk!
 Ismét lezárjuk az egyik végét, engedünk bele vizet, másik végét is lezárjuk egy viaszcseppel. 
Ezután az ecet elvégzi a dolgát. 
Ilyen lesz, mikor már átlyukadt:

Most eltávolítjuk a belső hártyát, és ismét szárítjuk. Ha vannak a lyukak szélein maradék recék, azt finom tűreszelővel kireszelhetjük, vagy egy tűvel kipattinthatjuk.
Kész az áttört tojásunk, de még csúnya viaszos. Több lehetőség van az eltávolítására. Én úgy szoktam, hogy egy kis lábosban (vagy konzervdobozban) parafint olvasztok, és belenyomom a tojást félig. Engedem lecsurogni, és többrétegű papírtörlővel áttörülöm. Hagyom meghűlni, (addig veszek egy másik tojást, és annak a felét is leolvasztom), majd a másik oldalát is ugyanígy leolvasztom.
  
Maradt kérdésed? Bátran kérdezz! Ígérem, válaszolok!

3 megjegyzés:

  1. Ezek ismét csodaszépek! Hiába a részletes leírás, én bele sem merek fogni! :(

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus!! Nagyon szépen köszönöm a leírást!! Én eddig kis kézi fúró - köszörű géppel készítettem a lyukakat, és természetesen közel sem volt ilyen gyönyörű eredmény. Most már csak az a kérdés, hogy hol veszek savat, viaszt, írókát stb. /nem Magyarországon élek/

    VálaszTörlés