Mit várhatsz ezen az oldalon?

A tojásdíszítés lehetőségei kimeríthetetlenek. Én legszívesebben a hagyományoknál maradok. Leírok mindent szép sorjában, amit erről tudok. Ha közben eszembe jut valami dekorációs ötlet vagy egy jó recept, azt is megosztom veled! Aratás idején szalmát gyűjtünk, aratódíszt fonunk, szalmacsillagot készítünk - eláll karácsonyig! Azután mézest sütünk. Közben, ha ráérünk varrunk ezt-azt, gyöngyöt fűzünk.

Érdekel? Tarts velem!

2011. február 6., vasárnap

Varázserejű hímestojás

Réges-régen a hímes tojásnak varázserőt tulajdonítottak. Házépítéskor a bejárat szemöldökfája fölé is beépítették, hogy távol tartsa az ártó erőket. A különböző mintáknak is saját erőt tulajdonítottak. Voltak szerelmet, egészséget, bőséget varázsló minták, de voltak un. kártojások.
A hagyomány szerint a "szezon" első tojása a tévedtutas, utavesztett mintájú tojásnak kellett lennie.


Tájegységek szerint az írás közben vagy imát mormolt a tojásíró, vagy nem volt szabad megszólalnia. A kész tojást ezután összetörték, mert rontást hozó tojásnak tartották. A minta egyetlen körbefutó vonalból áll, s mint ilyen két felületre osztja a tojáshéjat. Az egyiket "petyegetéssel" különböztetik meg a másiktól. Ebből azután sok minta fejlődött.




Szép húsvéti szokás, hogy a nagyböjt után a megszentelt tojásból egyet a vacsoránál annyifelé vágnak, ahányan ülnek az asztalnál, hogy ha valaki eltéved, biztosan hazataláljon...

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem olvasni az írásaidat, alig várom a következőt!:)

    VálaszTörlés
  2. Szia Katyi! Nagy érdeklődéssel olvasom a blogod. mivel van egy leányom, Húsvétkor mindig én készítettem a hímes tojásokat. A minták most visszaköszönnek a gyümölcs faragásaimban...nagyon értékes a blogod, sok sikert kívánok neked!

    VálaszTörlés