Mit várhatsz ezen az oldalon?

A tojásdíszítés lehetőségei kimeríthetetlenek. Én legszívesebben a hagyományoknál maradok. Leírok mindent szép sorjában, amit erről tudok. Ha közben eszembe jut valami dekorációs ötlet vagy egy jó recept, azt is megosztom veled! Aratás idején szalmát gyűjtünk, aratódíszt fonunk, szalmacsillagot készítünk - eláll karácsonyig! Azután mézest sütünk. Közben, ha ráérünk varrunk ezt-azt, gyöngyöt fűzünk.

Érdekel? Tarts velem!

2011. február 28., hétfő

A festés titkai

Azt ígértem a kukó készítésénél, hogy elmondom azt is hogyan mossuk meg a tojást, hogy ne legyen foltos festés után. Nos, a tojást langyos mosogatószeres vízbe beáztatom pár percre... mondjuk 5 percre. Ezután puha szivaccsal lemosom. Ha nagyon makacs a szennyeződés, akkor se sikáld! Tedd vissza a vízbe, később próbálkozz újra! Ha megsérül a tojás héján levő lehelet finom réteg, ott nem fogja be a festék!
A szintetikus festékeket a zacskón levő utasítás szerint elkészíted, hagyod kihűlni, és kész. Erre nem is fecsérelnék több szót!
Természetes alapú festőlevet legegyszerűbben a hagyma héjából készíthetünk. Házi használatra egy jó maréknyi hagymahéj elég. Megmoshatod, de nem fontos, csak ha nagyon sáros lenne. Akkor se áztasd a mosólében! Bő egy liter vízzel leöntjük a hagymahéjat, és föltesszük főni. Ha felforrt szűrőkanálla kivesszük a hagymahéjat, hagyjuk hűlni, és kész is. Zárható befőttes üvegben tartva jópár napig festhetünk vele.
Ha nem kifújt tojást akarsz festeni, akkor kicsit változik a módszer. Ezt egy másik tojásírótól hallottam, én nem így szoktam, de elmondom:
Ilyenkor nyers tojásra írjuk a mintát. Mikor kellő mennyiséget írtunk, akkor előveszünk egy akkora lábost, amiben az összes tojás elfér egy sorban. A lábos alját kibéleljük több réteg hagymahéjjal, rátesszük a tojásokat, erre is hagymahéj kerül, és óvatosan felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. A lecsúszott hagymahéjakat visszaigazgatjuk a tojásokra. Így pihenget egy éjszakán át. Másnap alágyújtunk, és forrástól számítva 20 percet - fél órát főzzük. Ekkor kanállal kivesszük a tojásokat, áttörüljük, kihűtjük.
Kész a festőlevünk, kihűlt, festhetünk. Én így szoktam:
Az asztalon a következők vannak: Egy doboz kukó, gyertya, íróka (gica), egy tálkában tiszta víz, egy tálkában ecetes víz (egy liter vízben egy evőkanálnyi ecet), egy tálkában a festőlé (vagy festőlevek), papírtörlő, tojáskiemelő kanál. 
Ha megírtam az első tojást, beleteszem az ecetes vízbe. Hagyom elmerülni benne. Így oldódik le róla a kezünkről ráragadt zsírréteg. Míg a következő tojást írom, figyelem. Mikor szépen körbevették az apró buborékok, akkor kanállal kiveszem, kicsorgatom belőle a vizet és átteszem a festőlébe. Ha elérte a kívánt színt, kiveszem, kiszárítom. Teljesen! Ezután a gyertya lángjánál leolvasztom a viaszt, és papírtörlővel letörlöm. Ekkor tűnik elő a minta teljes varázsával!

5 megjegyzés:

  1. Alig várom a folytatást!:) Ugye mutatsz is majd a kész művekből!

    VálaszTörlés
  2. Most csalok egy kicsit a "didaktikai" sorrend miatt... Most a libatojásokat készítem, mert abból nincs tartalék. A készítése gyakorlatot kíván, úgyhogy később mutatom meg. Ezért ilyen ritkák a bejegyzéseim is, de nemsoká utolérem magam, és egyenesben leszek!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Katyi,

    Az lenne a kérdésem, hogy ha a nyers tojást írjuk meg, és utána tesszük a festőlébe, majd később megfőzzük, akkor a főzés közben nem olvad le a viasszal írt minta a tojásról? vagy addigra a festék befogja? A hagyma héját nem is kell előtte megfőzni? a hideg vízben állástól is kioldódik belőle kellő mennyiségű festőanyag?

    VálaszTörlés
  4. Szia! Az lenne a kérdésem, hogy ha kifújtam a kukókat és nincs itthon bolti tojásfestékem, akkor mit javasolsz? Mivel és hogyan fessek? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocs, hogy nem válaszoltam eddig...
      A hagymahéjas festést javaslom...

      Törlés