Mit várhatsz ezen az oldalon?

A tojásdíszítés lehetőségei kimeríthetetlenek. Én legszívesebben a hagyományoknál maradok. Leírok mindent szép sorjában, amit erről tudok. Ha közben eszembe jut valami dekorációs ötlet vagy egy jó recept, azt is megosztom veled! Aratás idején szalmát gyűjtünk, aratódíszt fonunk, szalmacsillagot készítünk - eláll karácsonyig! Azután mézest sütünk. Közben, ha ráérünk varrunk ezt-azt, gyöngyöt fűzünk.

Érdekel? Tarts velem!

2012. május 13., vasárnap

Magyar népmesés torta


Nagy ünnep volt ma!!! A fiam párja ma ünnepli negyedszázados szülinapját… Két hete költöztek be a saját otthonukba, két hét múlva lesz a fiam szülinapja - ez már elég ok az ünneplésre! „Ráadásként”, ha már úgyis együtt az egész család megtartották az eljegyzést is. Reni anyukája nagyon finom tortát szokott sütni, én pedig magamra vállaltam a díszítést. Újabban sok tortát látok a neten, amit népi motívumokkal díszítenek. Én örülök ennek az iránynak! Kamasz koromban is divat volt a népművészeti motívumok alkalmazása. Megint eszembe jut anyukám, aki sokszor mondta: „a divat nem halad, csak visszaváltozik…” Rá kell jönnöm, hogy ehhez a tapasztaláshoz egyszerűen csak meg kell öregedni… Nem minden „újragombolás” tetszik, de a tortadíszítés most felvillanyozott.
Van itthon marcipánom, láttam már „Marcipán Múzeumban” elég sok szép és kevésbé szép alkotást. Nem mertem nekilátni a színes mintáknak, meg nekem jobban is tetszik a piros-fehér. Pénteken délelőtt megfestettem egy darabka marcipánt pirosra. Apróra átmorzsolgattam-gyúrtam, nehogy maradjon benne fehér morzsácska. Este két folpack között kinyújtottam egy darab fehér marcipánt, egy tál körül szép körlapot vágtam belőle. Erre az alapra tettem szirmonként a piros marcipánt. A „Megasztár” alatt elkészült a Magyar Népmesék rajzfilmsorozat ihlette minta. A madárral kezdtem… Nem is lett olyan szép finom, mint a virágok, de már nem tudtam nyomtalanul leszedni. Nem baj ez a kicsit bumfordi madár is bájos. Szerintem. Ezután az indákat formáztam nagyon vékony hurkából. A levelekhez apró – lehetőleg egyforma nagyságú – gömböket formáztam, abból csepp alakot, és két folpack között az ujjammal ellapítottam. Ezután igazítottam az indához. A virágokat pedig menet közben találtam ki…
Még mielőtt arra gondolnál kedves olvasó, hogy nem mertük megenni - megmutatom, hogy tévedsz!!! Bizony megettük, és nagyon finom volt!13 megjegyzés:

 1. A torta gyönyörű lett. A madár olyan, mintha hímezted volna. Nem bumfordi, és látszik, hogy mennyi szeretettel készítetted:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi! Örülök, ha látszik, mert tényleg így van!

   Törlés
 2. Gyönyörű!!!
  Sok, sok boldog szülinapot a gyerekeknek!
  Nagyon jól elkészítetted a tortát, gratulálok:))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi!
   A facebookos linkednél majdnem elszóltam magam, hogy ilyesmire készülök. Aztán a hozzászólásomban csak az "ohhh"-t tartottam meg. Nehogy lebukjak a meglepivel! Bár az festett torta volt, az enyém marcipános

   Törlés
  2. Az a kép nekem is ihletet adott.... már készül:)
   A meglepi legyen meglepetés:)))

   Törlés
 3. Nagyon szép lett! Teljesen úgy néz ki, mintha hímezve lenne. :-)

  VálaszTörlés
 4. Csodás lett!:) Akár egy hímzés:)

  VálaszTörlés
 5. Válaszok
  1. Köszi! Egy tortafüggőtől különösen nagy dicséret ez! :-)

   Törlés
 6. Mikor es hol lehet rendelni? Nagyon tetszik a nepi motivum, gyonyoru!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Csak szólj, Juci! Küldöm akár Áááámerikába is! Persze csak a dekor marcipánt! A tortát neked kell alátenned!

   Törlés
 7. Nagyon szép lett! Nekünk július 7én volt az esküvőnk és Népmesés tortánk volt, no és azon kívül is minden népmesés volt(meghívó, ültetőkártya, vendégkönyv, szalvéta...) Nagy sikere volt a népmesék motívumával átszőtt esküvőnknek! :D A Fiadéknak is sok boldogságot kívánok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon köszönöm Zita! A fiaméknak is átadom!
   Biztosan szép esküvőtök volt! Kívánok ilyen szépséges mesékkel átszőtt életet nektek együtt!!! Ls egyben remélem, a gyerekeitek is a Magyar Népmeséken nőnek majd fel!!!

   Törlés