Mit várhatsz ezen az oldalon?

A tojásdíszítés lehetőségei kimeríthetetlenek. Én legszívesebben a hagyományoknál maradok. Leírok mindent szép sorjában, amit erről tudok. Ha közben eszembe jut valami dekorációs ötlet vagy egy jó recept, azt is megosztom veled! Aratás idején szalmát gyűjtünk, aratódíszt fonunk, szalmacsillagot készítünk - eláll karácsonyig! Azután mézest sütünk. Közben, ha ráérünk varrunk ezt-azt, gyöngyöt fűzünk.

Érdekel? Tarts velem!

2012. március 30., péntek

Apátfalvi hagyományőrzők

Régi az ismeretség Icával. Most egy lelkes kis hagyományőrző csoport, a Bökény Népe „rendezvényszervezője”. Húsvét közeledtével megkért, beszéljek egy kicsit a tojásfestésről és fessünk együtt tojást. Örömmel mentem, hiszen a férjem lassan már apátfalvinak számít!
Főleg az áttört tojás készítése érdekelte őket. Vittem tojásokat, amelyek különböző fázisban voltak. Így szemléletesebben tudtam elmagyarázni a munka menetét. Még a férfiak is figyelmesen hallgattak, érdekesnek találták.

Összehordtak jó sok tojást. A fiúk ügyes kis szerkezettel kifúrták, kifújták. 
 A tojásból az asszonyok finom rántottát sütöttek. 
Előkerültek a kosarakból a sütemények is. Szívesen kínálták körbe saját készítésű süteményeiket. Receptet cseréltek – remek volt a hangulat!
Akinek kedve volt leülhetett tojást írni, vagy beszélgettek.
 
A gyerekek játszhattak az udvaron, ha már túl sokat ültek egy helyben a tojások mellett.
Nagyon kellemes délután volt. Ritka manapság, hogy van egy hely, ahol gyerekek, felnőttek kellemesen, kulturáltan együtt tölthetnek el egy délutánt!  Olyan jó, hogy vannak emberek, akiknek fontos, hogy egy jól működő közösséghez tartozzanak! Minden tiszteletem a közösség vezetőinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése