Imádom a Karácsonyt! Az ünnepet is, de talán a készülődést még jobban! Siófokon sétálgattunk a barátokkal este a vásár területén, és az aszalt gyümölcsöket áruló sátornál megkínáltak bennünket kandírozott gyömbérrel. Éppen túl voltunk egy kiadós vacsorán, és bizony jól esett a kis emésztésserkentés. Vettünk is belőle egy picinykét, hiszen méregdrágán árulták. Eszembe jutott, hogy évek óta készülök gyömbéres kekszet sütni advent idején, mentettem is el a netről kandírozott gyömbér receptet! Mikor hazajöttünk meg is kerestem. Vettem gyömbért, és a hosszú hétvégén elkezdtem: megtisztítottam, feldaraboltam. Olyan receptet választottam, ami négy napig naponta forraltatja fel velem a cuccot. A narancshéjat is így szoktam, úgyhogy ebben a receptben bíztam!
A tisztított gyömbért lemértem, feleannyi cukorral és annyi vízzel, hogy éppen ellepje föltettem főni. Főddögélt bő másfél órát, elzártam. Másnap megszórtam még cukorral - újra felforraltam. Ezt megismételtem a következő két napon is. Az összes cukor legyen kb. annyi, mint a gyömbér tömege volt! Tésztaszűrőn lecsöpögtettem, sütőpapíron elterítettem és megszórtam kristálycukorral. Hagytam szikkadni még egy napig a pulton, majd dobozba tettem. Kb. 800 Ft-ból van fél kg kandírozott gyömbérem!
Azt olvastam, hogy amellett, hogy kiváló hatása van az emésztőrendszerre, még sok más szempontból nagyon hasznos. Kedvet kaptál? Láss hozzá bátran!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése