Mit várhatsz ezen az oldalon?

A tojásdíszítés lehetőségei kimeríthetetlenek. Én legszívesebben a hagyományoknál maradok. Leírok mindent szép sorjában, amit erről tudok. Ha közben eszembe jut valami dekorációs ötlet vagy egy jó recept, azt is megosztom veled! Aratás idején szalmát gyűjtünk, aratódíszt fonunk, szalmacsillagot készítünk - eláll karácsonyig! Azután mézest sütünk. Közben, ha ráérünk varrunk ezt-azt, gyöngyöt fűzünk.

Érdekel? Tarts velem!

2011. április 12., kedd

Fessünk tojást a gyerekekkel

Nemsoká itt a tavaszi szünet, és a gyerekek nagyon élvezik a tojásfestést. Most olyan módszert mutatok, amivel az alsó tagozatos gyerekek is megbirkóznak, sőt az ügyes, türelmes óvodások is. Egyedül azért ne hagyjuk őket, mert tűzveszélyes, és könnyen sérülést okozhat a forró viasz.
A legegyszerűbb, ha színesre festett tojásokat készítünk. Veszünk egy egyszerű méhviasz gyertyát, meggyújtjuk, és a lecseppenő viasz alá tartjuk a tojást. Ha már az egész felületen szépen elcsepegtettük a viaszt egy vattakoronggal aranyport dörzsölünk bele. Az aranypor csak a méhviaszba tapad, a tojásról letörülhető.Egy kicsit több előkészületet igényel a következő módszer. Szükséges hozzá méhviasz, egy illatmécses, színes, vagy fehér tojás, aranypor, vattakorong, gyufa és minden eshetőségre mindig legyen kéznél egy papírtörlő! Íme:Van még itt egy másik fajta íróka, amit szintén egyszerűen készíthetünk el. Ahol gyerek van, ott biztosan akad egy üres filctoll. Kivesszük belőle a filcet, csak a műanyag cső marad. Keressünk egy fém végű gombostűt (jobb férfiingekben szokott lenni, azt mindig elteszem)! Megmelegítem a hegyét a gáznál, és még forrón beleszúrom a műanyag pálcába oldalról. Mutatom:Az illatmécses tálkájába tesszük a méhviaszt, alágyújtunk. Én megsiettettem egy kicsit. és a mécses alá tettem egy felfordított kifogyott mécsest, hogy magasabban legyen a láng. Ha már elég meleg, ki lehet ügyeskedni a magasítást. A gyufaszál végét (amelyik nem színes) belemártjuk a viaszba, egy egy csepp viaszt nyomunk a tojásra. Először csak a cseppek alkotják a mintát. Azután, ha már biztos a kezünk, akkor lehet "elhúzni" a cseppet. Gömörben írták így a tojást. Nem könnyű ezzel a technikával igazán míves tojást készíteni, viszont nagyon látványos a kevésbé szabályos minta is! Ezután ezt is bedörzsöljük aranyporral:


A középső tojás a véletlen műve. Legközelebb leírom hogyan sikeredett...

2 megjegyzés: