Mit várhatsz ezen az oldalon?

A tojásdíszítés lehetőségei kimeríthetetlenek. Én legszívesebben a hagyományoknál maradok. Leírok mindent szép sorjában, amit erről tudok. Ha közben eszembe jut valami dekorációs ötlet vagy egy jó recept, azt is megosztom veled! Aratás idején szalmát gyűjtünk, aratódíszt fonunk, szalmacsillagot készítünk - eláll karácsonyig! Azután mézest sütünk. Közben, ha ráérünk varrunk ezt-azt, gyöngyöt fűzünk.

Érdekel? Tarts velem!

2017. szeptember 4., hétfő

Strucctojás ékszerek

Próbálkoztam strucc tojásból medált, fülbevalót, gyűrűt készíteni. Most ismét belelendültem, hiszen közeleg a Hagymafesztivál!

Tavaly éppen bent voltam a Portékatárban, mikor egy külföldi fiatal pár nézelődött. Elmentek a strucc tojás ékszereim mellett, és a férfi fintorogva odavetette: "plastik". Kikerekedett a szemem és majdnem elsírtam magam! Mivel egyetelen más nyelven nem tudtam hogy mondják a struccot, Csak annyit mondtam: "No plastic! Egg, ei!" Ezután írtam egy rövid ismertetőt, lefordíttattam románra, angolra, németre.

Most képekkel illusztrálva mutatom meg a készítést.

Először megsimogatom a gyönyörűséges strucc tojást, hiszen azért mindig fáj a szívem, ha belevágok! Olyan gyönyörűséges! 
Ceruzával körülbelül felosztom a felületet, hogy minél kevesebb hulladék legyen! Előveszem a kis kézi szerszámomat egy apró (kb 4 cm átmérőjű) flexet illesztek rá, ás indulhat a darabolás!

A széleit körbecsiszolom, és lyukat fúrok rá. Bizony ez nem megy egyszerre, mert a kezemet annyira elrázza a gép, hogy nem érzem, nem tudok fogni vele utána egy jódarabig. Ez általában 3 délutánra ad elfoglaltságot. A múlt héten fúrtam ki egy húzóban kb 60-70 lyukat, és éjjel nem tudtam aludni, úgy fájt a kezem! Megtanultam a leckét! Ráadásul ezt csak kint szoktam csinálni az udvaron, mert a finom por mindent ellep!


Ha készen vannak a szép kerek szélű kilyukasztott darabok jöhet a legszebb része a munkának! Akár a hímes tojásokat megírom viasszal festőlébe teszem stb. Most azonban legalább 6 színű festőlevem van, és gyakran játszom a színekkel! Egyik felét ilyen, másik felét olyan színbe mártom...

Régóta gondolkozom azon, hogyan lehetne a strucc tojás gyönyörű felületéből nagyobbat megmutatni. Most találtam ki, hogy befestettem az egész medált, erre írtam viasszal, és utána hypo-s vízbe mártottam.
Nagyon izgalmas!



A végeredmény:

Ezután ismét elég unalmas munka következik: a fém szerelvények fölrakása. Mindegyikhez készítek szép papír dekorációt (hátlapot), amivel celofán zacskóba téve igazán mutatósak lesznek!


Így várják a vásárlókat a Portékatárban:










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése